Bedrijfsbezoek Machinefabriek West End
In 1947 startte ‘Opa Van Berge Henegouwen’ in Leiden een reparatie- en onderhoudsbedrijf voor de regionale industrie. Vandaag keken we in Lisse onze ogen uit in de hightech fabriek dat West End anno 2023 is en onder leiding staat van inmiddels de 3e generatie; Ben van Berge Henegouwen. West End is KBB-lid en won in 2007 de KBB-award. Toen al een toonaangevend bedrijf. In 2020 waren ze samen met het door West End gesponsorde Forze Hydrogen Racing van TU-Delft in Van der Valk Sassenheim met de waterstof aangedreven raceauto en gaven een spectaculaire presentatie. We kennen ze dus en je zou denken dat er dan ook niet veel meer te ontdekken viel over dit bedrijf. Niets is minder waar. De voorspelling van de KBB-voorzitter kwam uit; “Als we straks na afloop van het bedrijfsbezoek naar huis gaan zullen we allemaal beseffen dat we nooit hadden kunnen bedenken wat West End wel niet allemaal op technisch zéér hoog niveau in huis heeft, en dat dat allemaal gewoon bij ons om de hoek zit. Ongelofelijk”. Nou, dat kwam dus uit.
Na het welkomstwoord van de voorzitter startte de presentatie met een inleiding van Ben van Berge Henegouwen. Ben vertelde over het ontstaan van het bedrijf en op welke wijze ze met de klanten zijn meegegroeid naar een full service toeleverancier (design, fabricage en onderhoud) drie industrieën: industrie, ruimtevaart en luchtvaartsimulatoren. Nog steeds is reparatie en onderhoud voor de regionale industrie één van de speerpunten van het bedrijf. Om hun klanten optimaal te bedienen levert West End ook maatwerk, onder het mom van, “dat wat niet standaard te koop is, daar helpen wij onze klanten aan”. Om die reden heeft West End dus eerst geïnvesteerd in een volledige “alles-onder-een dak fabriek” en daarna dit ook nog eens aangevuld met een moderne engineering afdeling.
West End ontwerpt, fabriceert en installeert namelijk maatwerk voor haar klanten die vaak decennia aan West End verbonden zijn. Het innovatieve werk leidt geregeld tot projecten met geheimhouding. Zo liet West End een schaalmodel van BRIK-II zien, de enige Nederlandse militaire satelliet. We mochten deze bekijken, maar één zijde was sterk vereenvoudigd. Ben maakte ons duidelijk dat niet alle daadwerkelijk aanwezige instrumenten getoond mogen worden. Foto’s maken tijdens het bezoek was dus ook niet toegestaan. Dit alles maakte het bezoek wel extra spannend.
Aansluitend aan de inleiding werd de groep opgedeeld en werd er een rondgang gemaakt door de fabriek. Trots vertelde men over de werkprocessen en de projecten waaraan op dit moment gewerkt werd. Veel vliegtuig- en helikopter simulatoren waren in aanbouw, dat was duidelijk. Grote constructies uitgevoerd in (roestvast-) staal of aluminium. Grof werk zou je denken, maar maattoleranties van 1 millimeter zijn ondenkbaar. Nee, hier wordt gewerkt ‘afwijkingen’ van 1/10 millimeter of zelfs nog veel nauwkeuriger. Machinale bewerkingen worden veelal gedaan door uiteenlopende machines. Grofweg te verdelen in twee groepen; de groene en de grijs gekleurde machines. Grijs kan computergestuurd produceren, bij de groene gaat alles nog met de hand. De reden om nog met ouderwetse handmatige machines te werken is simpel maar verrassend; die zijn niet te hacken waardoor data van de werkstukken die gemaakt worden beschermd is. Eén van de voorwaarden van enkele opdrachtgevers waarvoor West End produceert.
Na de rondgang blijven we in de fabriek voor de afsluitende borrel. Rekening houdende met het warme weer is bij een open roldeur een feestelijk hoekje ingericht. De hapjes en drankjes gaan er goed in bij de leden. Fijn om te zien dat ondanks de hitte de opkomst prima is en dat de aanwezigen wederom de gezelligheid erg waardeerden. Het werd dan ook zoals traditiegetrouw wat later dan gepland voordat de laatste KBB-leden huiswaarts keerden. Wel een uitzonderlijke ervaring rijker, dat is zeker.