Slide background
Slide background
Slide background

Bedrijfsbezoek De Meelfabriek in Leiden

Bedrijfsbezoek De Meelfabriek in Leiden

Op 12 september 2016 waren wij als KBB te gast bij De Meelfabriek in Leiden. Na de ontvangst heette projecteigenaar en -ontwikkelaar Ab van der Wiel ons van harte welkom. Ab van der Wiel en zijn collega Margot Simons, Directeur Conceptontwikkeling en Communicatie bij De Meelfabriek, vertelden de aanwezigen over het ontstaan van het idee omtrent de ontwikkeling van De Meelfabriek. Dat idee is namelijk in 1986 ‘spontaan geboren’ tijdens een reis van Ab van der Wiel in het buitenland. Toen ontdekte hij voor zichzelf het ‘ei van Columbus’  voor alle leegstaande industriële panden in Nederland: herontwikkeling! Na heel wat jaren voorbereiding (Ab van der Wiel kocht De Meelfabriek al in 1998), lobbyen, praten, wachten, tekeningen maken en investeerders, kopers en bedrijven vinden, gaat het er nu echt van komen. In een aantal fases zal het megaproject van totaal ca 46.000 m2 de komende jaren gestalte krijgen.

Van der Wiel: “De gebouwen ontlenen hun karakter aan hun draagconstructie. De constructieve anatomie van ieder gebouw zal zichtbaar blijven: van de elegante staalskeletconstructies en het woud van betonnen kolommen tot de aaneenschakeling van kathedraalachtige siloruimtes”. Deze ‘technische’ ruimtes, die zo kenmerkend zijn geweest voor de oorspronkelijke fabriek krijgen vrijwel allemaal een nieuwe invulling: grote lofts, studentenwoningen, kantoren, een tuin, een hotel, een wellness en een sportcentrum. Deels zal er gesloopt en nieuw gebouwd worden, maar veel van de oorspronkelijke bebouwing zal worden gebruikt voor de nieuwe bestemming.

Na de presentatie van Ab van der Wiel en Margot Simons kregen de aanwezige leden nog een rondeiding door de diverse ruimtes van de verschillende gebouwen. Een geweldige ervaring om weer even terug in de tijd te gaan waarin De Meelfabriek een belangrijke rol speelde in Leiden en de verre omgeving. Ook was er de gelegenheid om een van de lofts te bekijken die als demo was ingericht. Op die manier kregen de aanwezigen een goed beeld van de mogelijkheden van deze unieke, grote ruimtes. Na de rondleiding was het tijd voor de borrel waarna aansluitend kon worden genoten van een uitstekend diner.

Voor een overzicht van alle plannen en de tijdsplanning van dit megaproject verwijzen wij u naar www.demeelfabriek.nl.

Wij danken onze gastheer Ab van der Wiel en zijn collega Margot Simons voor de unieke kans die wij hebben gekregen om deze bijzondere locatie te mogen bezoeken en wensen hen heel veel succes met de uiteindelijke uitvoering van dit megaproject.

Fotoalbum

Bekijk het volledige fotoalbum »

« Terug naar het nieuwsoverzicht

MENU