Slide background
Slide background
Slide background

KBB bezoekt Museum of Comic Art

KBB bezoekt Museum of Comic Art

De deuren openen en direct geconfronteerd worden met landelijke sluitingen van openbare gelegenheden, het zal je maar gebeuren. Precies dit overkwam het Moca (Museum of Comic Art). Ondanks de moeizame start heeft dit unieke museum in de relatief korte tijd dat ze open zijn al veel bereikt. Inmiddels is alweer de zesde tentoonstelling ‘Covers’ te bewonderen. Dit doen we dan ook met veel plezier met de leden van KBB op maandag 29 januari jl. 

Voorafgaande aan de rondgang langs de diverse werken van de als ‘Negende Kunst’ aangeduide vorm van artistieke uiting, worden we eerst geïnformeerd over het ontstaan van zowel het stripverhaal als dit unieke museum. De eerste beeldverhalen werden al op rotspartijen geschilderd zo’n 50.000 jaar geleden, wat dat betreft niets nieuws onder de zon dus. Toch wordt deze kunstvorm nog behoorlijk onderschat door het grote publiek. Getalenteerde tekenaars in de jaren ’50 in Amerika verdienden in die tijd al meer dan 1 miljoen dollar per jaar met het maken van striptekeningen. Reken dat maar eens uit naar anno 2024!

De echte flow in het maken van striptekenen op commerciële basis is echter al gestart rond 1920 volgens John Asselbergs, één van de bestuursleden van het MoCa. In Europa kwam deze beweging later op gang en dan met name in België en Frankrijk.  In zijn presentatie volgde John de tijdlijn van 48.000 bc. tot het jaar 2024. Zo is er recent een originele afbeelding van Hergé (bedenker van Kuifje) geveild voor het astronomische bedrag van € 3.750.000.—Maar ook andere getallen spreken tot de verbeelding; wat te denken van de oplage van de nieuwste Asterix strip. Deze is uitgekomen in oktober 2023 en binnen één maand uitverkocht. 400.000 stuks van dit album alleen al in Nederland. Welk ‘gewoon’ boek dat uitkomt haalt dit soort verkoopcijfers?

Arie Korbee, striptekeningen verzamelaar, voorzitter van het MoCA en sinds vele jaren KBB lid, nam in de presentatie het stokje over van John. Niet geheel zonder trots vertelde hij het verhaal achter het initiatief tot oprichting van het MoCA. Hierin kwamen veel items voorbij, zoals ruimtevaart (ruimtevaarder André Kuipers heeft zijn medewerking verleend aan de opening van de huidige tentoonstelling en is zelf groot fan van stripboeken), architectuur (Arie is architect en heeft het museum zelf ontworpen), duurzaamheid, klimaatbeheersing, samenwerking met uitgevers en bekende tekenaars zoals Toon van Driel (u weet wel van FC Knudde) en de hele groei van de organisatie van de afgelopen 4 jaar. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven blijkt wel dat het MoCA zelfs het 8-uur journaal heeft weten te bereiken. Kijk zo timmer je goed aan de weg! Het museum draait op 20 vrijwilligers en dat worden er nog steeds meer. Hun passie blijkt wel uit het feit dat meerdere van hen vandaag aanwezig zijn. Sommige zijn zelfs uit Alphen aan den Rijn en Woerden overgekomen terwijl het museum vandaag eigenlijk gesloten is en alleen voor dit KBB-bezoek is geopend. Mede door deze enthousiaste vrijwilligers werd het een prachtige bijeenkomst.  

De hele bijeenkomst stond in het teken van plezier. Naast de informatieve presentaties en de indrukwekkende tekeningen die in 8 verschillende categorieën te zien waren kunnen we terugkijken op een vrolijke en gezellige bijeenkomst. Ondanks de griepgolf, die flink huis had gehouden in de lijst met aanmeldingen was het toch een bezoek met een heel mooie opkomst. Stiekem houden we dus blijkbaar allemaal wel van deze vrolijke stripboeken!

Met een gezellige borrel en lekkere hapjes werd deze zeer geslaagde bijeenkomst afgesloten. Zo, de kop is er af. Met deze mooie start belooft het weer een geweldig KBB-jaar te worden.

Fotoalbum

Bekijk het volledige fotoalbum »

« Terug naar het nieuwsoverzicht

MENU