Slide background
Slide background
Slide background

KBB 70 jaar jong

KBB 70 jaar jong

Wat een bijeenkomst! Op 17 april werd stilgestaan bij het 70-jarig bestaan van de KBB. Aan de oproep ‘Hier moet u bij zijn’ werd ruimschoots gehoor gegeven. Meer dan 90 aanmeldingen voor deze speciale en extra bijeenkomst. De ontvangst was in de centrale ontmoetingsruimte van AkzoNobel, of zoals wij in de streek nog altijd zeggen ‘Sikkens’ aan de Rijksstraatweg in Sassenheim. De KBB had hiermee de primeur, want deze nieuw ingerichte ruimte is met onze aanwezigheid voor het eerst in gebruik genomen. Zoals altijd waren de inloop en borrel vooraf weer reuze gezellig. Iedereen was in feeststemming. De bijeenkomst was verdeeld in twee onderdelen; aandacht voor het 70-jarig bestaan en een bedrijfspresentatie van Sikkens. De dag kende ook vele verrassingsmomenten.

Na de opening door vestigingsdirecteur Herbert van der Donk van Sikkens, waarbij de verplichte veiligheidsinstructies werden uitgelegd, werd er eerst stilgestaan bij het 70-jarig bestaan. Voorzitter Arjan Bakker gaf in een tijdsbestek van een half uur een terugblik op 70 jaar KBB-historie. Vele hoogtepunten kwamen in de presentatie voorbij. Zo was er het bezoek van hare majesteit koningin Juliana aan de Duin- en Bollenstreek in 1961. Zij werd officieel welkom geheten in het kantoor van Sikkens en wel door de heer August Mees, voorzitter van de Kring Bedrijven Bloembollenstreek! Een hele eer dat wij als KBB-ers in die tijd (9 jaar na oprichting) al uitgegroeid waren tot zo een belangrijke organisatie in onze streek. En er was meer om trots op te zijn. Zo zaten tijdens de presentatie vier ereleden op het podium die allen geroemd werden om hun grote bijdrage in de verenigingshistorie. Jan van Vliet, Ben Vink, Walter Jansen en ook Constant Ostendorf die voor de gelegenheid helemaal uit zijn woonplaats Durban Zuid Afrika was overgekomen. Vier ereleden die naast hun persoonlijke bijdrage ook symbool stonden voor de tientallen bestuursleden die allen in de afgelopen 70 jaar hun bijdrage geleverd hebben aan actief houden van onze mooie vereniging. Een vereniging die in 1952 is opgericht onder de naam Kring Sassenheimse Bedrijven, wist u dit?

Na de historische uiteenzetting was er een speciaal moment voor de vijfde man die ook op het podium had plaatsgenomen. Herbert van der Donk. Hij mocht uit handen van de KBB-voorzitter Arjan Bakker een oorkonde in ontvangst nemen. Dit als eervolle vermelding van ‘Grondlegger van de KBB’ en als dank voor de 46 jaren voorzitterschap van de KBB en de grote bijdrage aan de algemene ontwikkeling van de Duin- en Bollenstreek. Op de oorkonde staan de zes oud-Sikkensdirecteuren vermeld die tussen 1952 en 1998 de functie van KBB-voorzitter bekleed hebben.

Maar er was nog meer. Zo werden er unieke kunstwerken uitgedeeld, gemaakt door Leontine van der Klugt, aan de vijf podiumheren. Uiteraard een afbeelding van tulpen in de kleurstelling rood en geel, de bloemen die symbool staan voor de KBB. En zoals het hoort ook nog een boeket echte bloemen. Een feestelijk slotstuk van een memorabel moment waarop stil gestaan werd bij het 70-jarig bestaan.

En toen, daar waar we dachten over te gaan naar de bedrijfspresentatie van Sikkens, verscheen burgemeester Carla Breuer op het podium. Zij hield een korte speech over haar visie op de KBB. Daaruit bleek dat zij goed op de hoogte was van de historie en wist daarbij enkele memorabele acties van de KBB nader toe te lichten. Zij sloot af met een welgemeende felicitatie aan onze vereniging en overhandigde namens gemeente Teylingen een ‘Jacoba van Beijeren’.

Vervolgens verscheen dan toch Herbert van der Donk op het podium. Zijn presentatie was de eerste van een drieluik, te weten: ‘People, Planet, Paint’. Zo ging hij in op de geschiedenis van Sikkens en in het bijzonder de locatie Sassenheim. Hier zijn bijna 1.400 mensen werkzaam waarvan maar liefst 500 op de afdeling R&D. Wijnand Bruinsma, directeur sustainability liet in zijn presentatie onder de noemer Planet vervolgens zien welke vorderingen AkzoNobel inmiddels heeft gemaakt op het gebied van duurzame ontwikkelingen. Paint werd gepresenteerd door André van Linden, directeur R&D. Hij liet ons kennis maken met verbluffende nieuwe toepassingen in de verfindustrie. Wie nog denkt dat verf alleen is ter verfraaiing en bescherming heeft het goed mis! Zéér indrukwekkend. Hij sloot af met een klein testrondje kleur herkennen. Tot grote hilariteit van de aanwezigen bleek dat de juiste kleur herkennen gewoonweg niet wilde lukken. Kunnen we niets aan doen, onze hersenen zijn daar simpelweg niet toe in staat, zo blijkt.

Na de bedrijfspresentatie leek het officiële deel van de bijeenkomst voorbij maar niets is minder waar. Herbert van der Donk verzocht burgemeester Carla Breuer en KBB-voorzitter Arjan Bakker nog even terug te komen op het podium. Ook namens Sikkens werden vervolgens de hartelijke felicitaties uitgedeeld aan de KBB. Twee zéér bijzondere blikken verf (waar er blijkbaar maar drie van zijn) werden aan de burgemeester en voorzitter overhandigd. Hiermee kwam dan toch echt een einde aan de feestelijkheden. Uiteraard nog wel gevolgd door de (alcoholvrije) borrel met heerlijke hapjes en veel gezelligheid.

Op weg naar de uitgang was er voor alle aanwezigen nog een presentje van Sikkens en, hoe kan het ook anders, verpakt in een verfblik. Namens Keukenhof, ABN AMRO en de KBB werden alle leden ook nog verrast met een kunstwerk van Leontine van der Klugt. Een kleine uitvoering van de kunstwerken zoals ook de ereleden die ontvangen hebben.

Een middag vol verrassingen, felicitaties, memorabele gebeurtenissen, bijzondere aanwezigen, informatie en gezelligheid. Een prachtige KBB-bijeenkomst en een waardige viering van het 70-jarige jubileum.

Fotoalbum

Bekijk het volledige fotoalbum »

« Terug naar het nieuwsoverzicht

MENU